sobota, 1 lipca 2017

Sałatka z kaszą bulgur i szparagami


Bardzo szybka sałatka, którą możemy podać na przykład na kolację.
Składa się tylko z trzech składników : kaszy, suszonych pomidorów i szparagów.
Można oczywiście dodać jeszcze coś od siebie np. pomidorki koktajlowe czy 
grillowaną cukinię. Kasza bulgur to jeszcze dość mało znana u nas kasza.
Przybyła do nas z Bliskiego Wschodu. Z pośród innych kasz wyróżnia się 
wysoką zawartością błonnika, nisko kalorycznością oraz dużą ilości magnezu, 
potasu i kwasu foliowego. Warto więc wprowadzić ja do jadłospisu razem
z innymi kaszami, które powinny nam towarzyszyć na co dzień.

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy bulgur ( u mnie z vermicelli)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • ok. 100g suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Jeszcze ciepłą
wymieszać z kilkoma łyżkami oleju z pomidorów. Dodać pokrojone na
mniejsze kawałki pomidory. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki.
Pokroić na mniejsze części. Na patelnię wlać troszkę oleju z pomidorów.
Wrzucić szparagi i smażyć ok. 2-3 minuty. Troszkę ostudzić i dodać do
sałatki. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz