środa, 21 czerwca 2017

Domowy syrop truskawkowy


Zapewne zdarza Wam się czasem kupić syrop. Producenci kuszą rozmaitością
smaków. Ja jednak takich syropów unikam. Ze względu na ich skład. Owoców
tam niewiele za to dużo wody i cukru. Z domowym syropem jest inaczej chociaż
cukru nie da się całkowicie wyeliminować. Można za to zredukować jego ilość.
Wystarczy rozcieńczyć wodą i napój gotowy. Jeśli tak jak ja macie dostęp do
swoich truskawek proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji :)

Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 500 g cukru (można użyć brązowego)
  • sok z 1/2 większej cytryny
  • 700 ml wody

Truskawki umyć i pozbawić ogonków. Umieścić w garnku, zalać wodą.
Gotować ok. 10 minut. Zdjąć z gazu, przecedzić przez sitko dociskając dobrze
owoce. Sok wlać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Wstawić na gaz.
Gotować mieszając ok. 10 minut aż lekko zgęstnieje. Gorący syrop przelać
do wyparzonych butelek lub słoików. Odwrócić do góry dnem. Zostawić aż
całkowicie ostygnie.


* z podanej porcji wyszło mi 5 buteleczek syropu (po 200-300ml).

3 komentarze:

  1. Witam,
    Przepisy są super, brakuje mi jednak informacji o czasie i sposobie przechowywania. Zatem dopytuję, ile czasu może postać taki sok??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Sok przetrwa przez całą zimę a nawet dłużej. Zależy to jednak od sterylności w jakiej został wykonany oraz od warunków w których jest przechowywany. Najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu typu piwnica.

      Usuń
    2. Słuszna uwaga. Sok przetrwa przez całą zimę a nawet dłużej. Zależy to jednak od sterylności w jakiej został wykonany oraz od warunków w których jest przechowywany. Najlepiej w chłodnym ciemnym miejscu typu piwnica.

      Usuń