poniedziałek, 8 maja 2017

Sałatka z pesto i szparagami


Dziś prosta sałatka z dodatkiem zielonych szparagów, które bardzo lubię.
Połączenie trochę typu włoskiego bo w sałatce znajdziemy suszone pomidory,
oliwki i mozzarellę. Sałatka świetnie się sprawdzi również na ciepło np. na 
kolację. Można śmiało ją podać na grilla bo sezon grillowy już się zaczął
chociaż w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza :(

Składniki:
  • 150g makaronu (kształt dowolny)
  • 80-100 g pesto bazyliowego
  • 250g zielonych szparagów
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów ( zamiast można użyć koktajlowych)
  • mozzarella w mini kulkach (może być też duża) ok. 120g
  • 3-4 czarne oliwki
  • sól, pieprz 

Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce
i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skropić oliwą. Posypać
solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 8 minut
(powinny nadal pozostać chrupiące). Zostawić aż ostygną i pokroić na mniejsze
kawałki. Do makaronu dodać pesto, wymieszać. Następnie szparagi, pokrojone
suszone pomidory, oliwki i kulki mozzarelli (jeśli duża -pokroić). Całość wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz