sobota, 2 kwietnia 2022

Ciastka owsiane (bez glutenu)

Dzisiaj coś słodkiego na weekend. Bardzo proste ciasteczka owsiane bez glutenu. Idealne dla dzieci ale także dla wszystkich, którzy lubią zdrowsze słodycze. Jeśli lubicie i możecie jeść do ciasteczek można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, pestki lub gorzką czekoladę.

Składniki:

  • 100g mąki owsianej lub płatków owsianych
  • 90g płatków owsianych
  • 60g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 140g masła w temperaturze pokojowej
  • 70-100g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

Jeśli nie mamy mąki owsianej wystarczy płatki owsiane zmielić w blenderze. Zmieszać razem mąkę owsianą, płatki, mąkę z tapioki i proszek do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko. Na końcu wsypywać po trochu mieszankę z mąki. Z powstałego ciasta lepić niewielkie kulki, wykładać na blaszkę do pieczenia i lekko spłaszczyć (tak na ok. 1,5-2 cm grubości). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce.

Wychodzi ok. 20 ciasteczek.

Źródło: glutenfreealchemist


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz