Dzisiaj coś słodkiego na weekend. Bardzo proste ciasteczka owsiane bez glutenu. Idealne dla dzieci ale także dla wszystkich, którzy lubią zdrowsze słodycze. Jeśli lubicie i możecie jeść do ciasteczek można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, pestki lub gorzką czekoladę.
Składniki:
- 100g mąki owsianej lub płatków owsianych
- 90g płatków owsianych
- 60g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 140g masła w temperaturze pokojowej
- 70-100g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
Jeśli nie mamy mąki owsianej wystarczy płatki owsiane zmielić w blenderze. Zmieszać razem mąkę owsianą, płatki, mąkę z tapioki i proszek do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko. Na końcu wsypywać po trochu mieszankę z mąki. Z powstałego ciasta lepić niewielkie kulki, wykładać na blaszkę do pieczenia i lekko spłaszczyć (tak na ok. 1,5-2 cm grubości). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce.
Wychodzi ok. 20 ciasteczek.
Źródło: glutenfreealchemist
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz