niedziela, 10 kwietnia 2022

Ciasto z karobem i polewą (bez glutenu, wegańskie)

To już prawdopodobnie moja ostatnia propozycja  na Wielkanoc. W tym roku jakoś tak się złożyło, że zrobiłam same babki:) W tym dwie bez glutenu. Ta jest nie tylko bez glutenu ale także wegańska czyli bez jajek i nabiału. W dodatku jest także bez kakao a swój piękny brązowy kolor zawdzięcza karobowi. Karob to idealny zamiennik kakao czyli dla tych wszystkich, którzy mają na kakao alergię. Nie tylko go przypomina ale może się także poszczycić wieloma dobrymi dla naszego zdrowia składnikami: witaminami z grupy B oraz witaminy A,C i E. Jest także silnym przeciwutleniaczem. Nie ma w sobie kofeiny więc nie podnosi ciśnienia ani też nie wywołuje reakcji alergicznych. Jest także słodszy niż kakao. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/3-1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1/3 szklanki karobu (lub kakao)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe, owsiane)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki oleju (może być płynny kokosowy)

Składniki na polewę:

  • 50g masła roślinnego
  • 25g karobu
  • 50g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego 

W misce zmieszać mąkę owsianą (można zmielić płatki owsiane), migdałową, cukier, karob, skrobię i proszek dopieczenia. W drugiej misce zmieszać mleko roślinne, zmielone siemię lniane i olej. Wlać płynne składniki do sypkich i wymieszać łyżka (nie należy mieszać zbyt długo). Przelać do foremki lub foremki na babkę (ja takiej użyłam ale niestety trochę za dużej). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut. Wyjąc i ostudzić. Przygotować polewę. Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać karob, cukier puder i mleko wsiane. Wymieszać ale nie gotować. Polewą polać ciasto. Można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Źródło: healthier steps


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz