sobota, 9 kwietnia 2022

Babeczki marchewkowe

Dzisiaj słodkie babeczki marchewkowe. Słodkie raczej tylko z wyglądu ponieważ ja dodaję do swoich słodkich przepisów minimalna ilość cukru (ksylitolu). Babeczki skradną nie tylko serce dzieci ale zapewniam, że niejeden dorosły również straci dla nich głowę :) Sprawdzą się idealnie jako wielkanocny deser ale również na każdą inną okazję.

Składniki: 

  • 1i1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.2-3 sztuki)

Składniki na krem:

  • 220g serka mielonego
  • 110g miękkiego masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
W misce wymieszać mąkę z sodą i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i  olejem za pomocą trzepaczki. Dodać startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Wymieszać. Ciastem napełnić 12 papilotek. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Ostudzić. Serek utrzeć z masłem. Dodać cukier puder. Ostudzone babeczki posmarować  kremem. Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz