czwartek, 7 kwietnia 2022

Babka wielkanocna -bezglutenowa

Kolejnym przepisem na Wielkanoc jest także babka. Tym razem babka bezglutenowa, którą można również wykonać bez użycia nabiału. Przepis bardzo prosty a babka smakiem przypomina te pszenne suche babki. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 80-100g cukru lub ksylitolu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (ok.170g) można użyć roślinnego
  • 2 łyżki mleka (można użyć roślinnego) 
  • 200g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie 100g mąki ryżowej jasnej+60g skrobi ziemniaczanej+40g mąki kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać jogurt zmieszany z mlekiem. Na końcu mieszankę mąk bezglutenowych z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem foremki (moja miała 17 cm). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Ostudzić i można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz