piątek, 18 marca 2022

Bułki żytnio-orkiszowe ze słonecznikiem


Dzisiaj bardzo prosty przepis na bułeczki z ziarnami słonecznika ale oczywiście możecie posypać także innymi ziarnami: pestkami dyni, sezamem, czarnuszką. Robiłam je ostatnio ponieważ kończył nam się chleb więc na szybko upiekłam bułki.  

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 300 ml wody
  • 15 dag świeżych drożdży
  • 10g soli
  • 15g oleju
  • ziarna słonecznika do posypania wierzchu
Do miski wlać wodę w temperaturze pokojowej. Rozpuścić drożdże. Dodać resztę składników. Zagnieść za pomocą miksera z hakiem przez ok. 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. 


Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować prostokąt. Wycinać kwadratowe bułeczki (u mnie nie do końca kwadraty:) Każdą posmarować wodą lub kleikiem żytnim i posypać pestkami słonecznika. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 210 stopniach góra-dół przez ok. 20 minut.

*Źródło: grupa fb "Piekarnicza Brać" autor: Ewelina

 

2 komentarze:

  1. witam! czy może być mąka orkiszowa tortowa tp 450 ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepsza by była 630 lub 700 ale z tortowej też wyjdą.

    OdpowiedzUsuń