To już moja ostatnia propozycja na Wielkanoc w tym roku. Babka z dodatkiem dżemu dla tych wszystkich, którzy by chcieli mieć babkę łaciatą a nie mogą użyć z różnych względów kakao. Babka jest z tych miękkich i puszystych. Malutka więc raczej dla mniejszej rodziny :)
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH!
Składniki:
- 165g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
- 80g cukru lub ksylitolu
- 3 większe jajka w temp. pokojowej
- 180g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej -170g)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 60g ciemnego dżemu (z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym). Po trochu dodawać mąkę z proszkiem dopieczenia. Odłożyć ok. 6 łyżek masy (200g) i dodać do niej dżem, wymieszać (użyłam powideł śliwkowych). Małą foremkę (17cm-ok.1L) wysmarować masłem. Nakładać na zmianę jasną masę i masę z dżemem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut. Ostudzić. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ps. dla uzyskania mocniejszego koloru warstwy z dżemem można dodać do niej 1-2 krople czerwonego lub fioletowego barwnika spożywczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz