Colomba (gołąb) czyli tradycyjne włoskie ciasto drożdżowe pieczone na Wielkanoc. Chciałam upiec w tym roku ale nie udało się mi nigdzie dostać specjalnej foremki do tego ciasta. Postanowiłam więc zrobić w wersji uproszczonej w postaci muffinek. Muffinki co prawda nie drożdżowe jak w oryginale ale i tak wyszły bardzo dobre. Idealnie zmieszczą się za to w koszyczku:)
Składniki:
- 1 jajko + 1 żółtko (białko zachować)
- 80-100g cukru lub ksylitolu
- 250g mąki pszennej (200-230g orkiszowej jasnej)
- 80 ml oleju
- 150 ml mleka (może być roślinne)
- 50-70g owoców kandyzowanych (u mnie tylko rodzynki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/4 pomarańczy ekologicznej
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- migdały na wierzch
Do miski dodać jajko, żółtko,cukier, olej i mleko. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Ucierać mikserem aż powstanie gładkie ciasto. Dodać owoce kandyzowane. Wymieszać. Ciasto nakładać do muffinek do 3/4 wysokości. Pozostałe białko lekko ubić, posmarować wierzch muffinek i ułożyć na wierzchu po kilka migdałów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut.
Ps. z podanej porcji wyszło mi 6 dużych muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz