czwartek, 29 kwietnia 2021

Chlebki na patyku z grilla

Za kilka dni majówka i pewnie co niektórzy z Was zaczną sezon grillowy. My mamy takie plany:) Dlatego mam dla Was nieco inną propozycję bo zamiast mięsa na patyku -chlebek. Nie jest to stricte chleb bo nie ma w nim ani drożdży ani zakwasu tylko proszek do pieczenia ale jak najbardziej do chleba podobny :) Przygotowanie zajmuje niewiele czasu więc szybko  można go przygotować. U mnie próba przed majówką w piekarniku ale na pewno będzie powtórka już na grillu.

Składniki:

  • 300-350g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 60 ml oliwy 
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i przyprawami. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać. Wlać płynne składniki: oliwę i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto o gęstości plasteliny. Odstawić do lodówki na 30 minut pod przykryciem. 


Ciasto wyjąć, podzielić na siedem części i uformować cienkie wałki. Każdy owinąć wokół namoczonych wcześniej wykałaczek. Piec 25 minut na grillu obracając od czasu do czasu. Można też upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.


1 komentarz:

  1. Bardzo kreatywne rozwiązanie:) Ładnie się prezentują i są smaczne, a każdy z zaciekawieniem przy grillu pyta: "co to?" :D

    OdpowiedzUsuń