czwartek, 15 kwietnia 2021

Chlebek kukurydziany (cornbread)

Dzisiaj zabieram Was prosto do Ameryki. Chlebek kukurydziany to raczej ciasto w naszym pojęciu niż tradycyjny chleb z którym jemy np. wędlinę. Idealny do kawy lub jako przekąska. Ja zawsze bardzo redukuję ilość cukru w przepisach zwłaszcza amerykańskich. Tutaj była prawie szklanka więc jeśli wolicie bardziej słodkie to zawsze możecie zwiększyć jego ilość. Jak dla mnie 1/3 jest akurat. Chlebek cieszy się u nas w domu sporym powodzeniem więc piekę go od czasu do czasu :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 
  • 1 szklanka mleka (ja używam owsiane)
  • 1 jajko

W misce umieścić pięć pierwszych składników. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo). Ciasto wyłożyć do blaszki 30x8cm i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut (na złoty kolor). 

*1 szklanka =250ml


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz