Dziś dla odmiany (po słodkich Świętach) chleb orkiszowy na zakwasie z dodatkiem prażonej cebuli. Jego przygotowanie zajmuje co prawda troszkę czasu ale uważam, ze warto go poświęcić tym bardziej, że przepis do bardzo trudnych nie należy.
Składniki na zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 7 godzin wcześniej)
- 100g mąki jasnej orkiszowej (typ.630)
- 105 ml letniej wody
Składniki na chleb:
- 230g mąki orkiszowej jasnej (typ.630)
- 115g mąki orkiszowej razowej
- 220ml letniej wody
- 8g soli
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 1/2 większej cebuli
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 8-9 godzin (najlepiej na noc). Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelnie wlać olej, dodać cebulę oraz sól i cukier. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut aż zrobi się brązowa. Pod koniec dodać szałwię. Zostawić do ostudzenia. Rano, gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego wodę i obie mąki. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól.
Zagniatać aż ciasto stanie się elastyczne. Pod koniec dodać ostudzoną cebulę. Wymieszać, żeby rozprowadziła się równomiernie. Ciasto umieścić w posmarowanej olejem misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Podczas wyrastania ciasto odgazować trzy razy (co 30 minut). Gdy wyrośnie wyłożyć je na stolnicę i uformować bochenek. Umieścić go w koszyku do góry łączeniem. Przykryć i zostawić na kolejne 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik wraz z żeliwnym garnkiem (naczyniem żaroodpornym) nagrzać do 240 stopni. Wyjąć garnek, umieścić w nim chleb. Żyletkę naciąć wzdłuż, przykryć i piec przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i piec bez niej kolejne 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz