czwartek, 8 kwietnia 2021

Chleb orkiszowy na zakwasie z karmelizowaną cebulą

Dziś dla odmiany (po słodkich Świętach) chleb orkiszowy na zakwasie z dodatkiem prażonej cebuli. Jego przygotowanie zajmuje co prawda troszkę czasu ale uważam, ze warto go poświęcić tym bardziej, że przepis do bardzo trudnych nie należy. 

Składniki na zaczyn:

  • 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 7 godzin wcześniej)
  • 100g mąki jasnej orkiszowej (typ.630)
  • 105 ml letniej wody

Składniki na chleb:

  • 230g mąki orkiszowej jasnej (typ.630)
  • 115g mąki orkiszowej razowej
  • 220ml letniej wody
  • 8g soli

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 1/2 większej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 8-9 godzin (najlepiej na noc). Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelnie wlać olej, dodać cebulę oraz sól i cukier.  Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut aż zrobi się brązowa. Pod koniec dodać szałwię. Zostawić do ostudzenia. Rano, gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego wodę i obie mąki. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól.

 Zagniatać aż ciasto stanie się elastyczne. Pod koniec dodać ostudzoną cebulę. Wymieszać, żeby rozprowadziła się równomiernie. Ciasto umieścić w posmarowanej olejem misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Podczas wyrastania ciasto odgazować trzy razy (co 30 minut). Gdy wyrośnie wyłożyć je na stolnicę i uformować bochenek. Umieścić go w koszyku do góry łączeniem. Przykryć i zostawić na kolejne 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik wraz z żeliwnym garnkiem (naczyniem żaroodpornym) nagrzać do 240 stopni. Wyjąć garnek, umieścić w nim chleb. Żyletkę naciąć wzdłuż, przykryć i piec przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę i piec bez niej kolejne 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz