wtorek, 2 lutego 2021

Pączki ptysiowe (z piekarnika)


Zbliża się tłusty czwartek więc postanowiłam "wrzucić" na bloga coś karnawałowego:) Pączki ptysiowe czasem zwane hiszpańskimi lub gniazdkami. Przygotowuje się je z ciasta parzonego tak jak tradycyjne ptysie. Normalnie takie pączki się smaży. Ja jednak żeby były mniej kaloryczne i co za tym idzie zdrowsze upiekłam je z w piekarniku.  Jeśli chcecie natomiast jak najbardziej możecie je usmażyć w głębokim tłuszczu. 

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 szklanka wody
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej (lub pszennej)

Do garnka wlać wodę i dodać masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż masło całkowicie się rozpuści. Zdjąć z gazu i dodać mąkę. Dokładnie ją wymieszać aż powstanie gładka masa . Zostawić aż całkowicie ostygnie. Do masy dodawać po jednym jajku ciągle mieszając (można użyć miksera). Ma powstać gładkie ciasto. 

 

Do rękawa cukierniczego nałożyć ciasto. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskać okrągłe pączki o średnicy  5-8 cm.   Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut (na złoty kolor). Gdy ostygną można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 *1 szklanka =250ml

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz