Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Coś na kształt podawanych w jednej z fastfoodowych restauracji z tym, że dużo zdrowsze pomimo cukru i pszenicy. Gdy więc najdzie Was ochota to zamiast zamówić polecam wykonać własnoręcznie. Przepis banalnie łatwy więc nawet dzieci sobie z nim poradzą :)
Składniki na ok. 5 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam świeże)-225g
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 300-350g jabłek
- 2 łyżki cukry trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Składniki na wierzch:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/4 łyżki cynamonu
- 1 jajko
Najpierw przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Umieścić w garnuszku, dodać cukier trzcinowy, cynamon, gałkę oraz sok z cytryny i 30 ml wody. Całość gotować na niewielkim gazie aż jabłka będą miękkie (ok. 10 minut). Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 1-2 łyżkach wody. Dodać do jabłek, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto francuskie jeśli mamy mrożone najpierw rozmrozić. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki o wielkości 30x30cm. Na jednym końcu położyć 1 łyżkę nadzienia, przykryć resztą ciasta (fot2.).
Szybki i bardzo smaczny pomysł na dodatek do kawy :)
OdpowiedzUsuń