poniedziałek, 1 lutego 2021

Ciastka z jabłkiem i cynamonem

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Coś na kształt podawanych w jednej z fastfoodowych restauracji z tym, że dużo zdrowsze pomimo cukru i pszenicy. Gdy więc najdzie Was ochota to zamiast zamówić polecam wykonać własnoręcznie. Przepis banalnie łatwy więc nawet dzieci sobie z nim poradzą :)

Składniki na ok. 5 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam świeże)-225g

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 300-350g jabłek 
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 

Składniki na wierzch:

  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżki cynamonu
  • 1 jajko

 Najpierw przygotować nadzienie. Jabłka obrać i  pokroić w małą kostkę. Umieścić w garnuszku, dodać cukier trzcinowy, cynamon, gałkę oraz sok z cytryny i 30 ml wody. Całość gotować na niewielkim gazie aż jabłka będą miękkie (ok. 10 minut). Mąkę kukurydzianą rozpuścić w 1-2 łyżkach wody. Dodać do jabłek, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ciasto francuskie jeśli mamy mrożone najpierw rozmrozić. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki o wielkości 30x30cm. Na jednym końcu położyć 1 łyżkę nadzienia, przykryć resztą ciasta (fot2.). 


Brzegi zlepić i docisnąć widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem.Wierzch posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Ostrym nożem naciąć ciastka w 3-4 miejscach. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Jeść ciepłe lub odgrzać w 150 stopniach -10 minut. 
 

1 komentarz: