czwartek, 4 lutego 2021

Orkiszowe bułeczki preclowe


 Lubicie precle? Jeśli tak to te bułki tez powinny przypaść Wam do gustu. Są bowiem zrobione  z tego samego ciasta co precle. Różnią się tylko sposobem formowania. Bułeczki sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na kolację. Możecie je zajadać z czym tylko chcecie. Ja jednak preferuję jeść je na słono czyli z np. z wędliną czy serem ale jeśli ktoś sobie życzy można zjeść i z dżemem:) Można tez bez niczego tak jak mój nastolatek:)

Składniki:

  • 550g mąki orkiszowej jasnej (u nie typ 700)
  • 350 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki soli  

Dodatkowo:

  • 2 L wody
  • 50g sody oczyszczonej
Na wierzch:
  •  1 żółtko
  • gruba sól do posypania (opcjonalnie)

Do miski wlać letnią wodę, dodać drożdże i cukier. Chwilę mieszać. Po trochu wsypywać mąkę i sól. Na końcu wlać rozpuszczone ostudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić objętość). Następnie cisto podzielić na ok. dziesięć kawałków po ok. 80-90g. Z każdego uformować wałek o długości ok.35 cm. Zapleść jak na fot.1 czyli zrobić koło i owinąć końce wokół niego. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić sodę oczyszczoną. Zanurzyć każdą bułkę w wodzie na ok. 25-30 sekund (najlepiej po 2-3 na raz). Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na blaszce do pieczenia.


Posmarować żółtkiem  zmieszanym z 1 łyżką wody. Wierzch można posypać gruboziarnista solą.  Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut.

*jeśli nie chcecie formować można ulepić okrągłą bułkę i przed pieczeniem naciąć wierzch na krzyż tak jak ma bułka bawarska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz