wtorek, 26 stycznia 2021

Pasta z pestek słonecznika i selera naciowego


Nie liczę która to już pasta z pestek słonecznika na blogu :) Lubię je i nie będę ukrywała, że przy mojej diecie są idealne jako zamiennik wędliny czy nabiału do pieczywa. Podobna do poprzednich ponieważ występuje w niej opócz pestek słonecznika papryka. Natomiast do tej dodałam jeszcze selera naciowego i nie powiem także wyszła dobra.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Pestki słonecznika zalać wodą i zostawić na noc. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej pokrojoną na cztery części paprykę (skórą do góry), obrana marchewkę pokrojoną w grubsze plasterki, cebule na dwie części, łodygi selera oraz nie obrany czosnek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20-30 minut.  Paprykę włożyć do foliowego woreczka i zostawić na 10 minut. Następnie wyjąć i obrać ze skóry. Pestki słonecznika odcedzić. Dodać do nich upieczone warzywa oraz starty imbir. Zmiksować na pastę.Dodać łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz