czwartek, 5 września 2019

Placuszki z cukinią


Placuszki znalazłam w necie jakiś czas temu i robiłam je już kilka razy.
Bardzo smakują mojemu synowi a my "starzy" też nie pogardzimy :)
W wersji oryginalnej piecze się je w piekarniku i tak jest najzdrowiej jednak
mnie to pieczenie nie wychodzi. Placki strasznie przyklejają się do podłoża
niezależnie czy wyłożę papierem czy tylko posmakuję blaszkę olejem. Smażę je więc
na patelni. Są nieco bardziej tłuste ale też bardzo dobre. Idealne z sosem czosnkowym.

Składniki: 
  • 1 kg ziemniaków
  • 800g cukinii
  • 300g marchewki
  • 2 jajka
  • ok. 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej jasnej (można też użyć razowej)
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
(posiadacze malaksera wyręcza robot:). Młodą cukinię ścieramy ze skórką,
 jeśli przerośnięta obieramy. Całość posolić i odstawić na 10-15 minut aż warzywa
puszczą sok. Odcisnąć sok, dodać jajka oraz mąkę. Wymieszać i doprawić
do smaku. Placuszki smażyć na oleju lub upiec w nagrzanym do 230 stopni
piekarniku ok. 30 minut (w połowie przewrócić na drugą stronę). Podawać z sosem
czosnkowym.

Źródło: Zdrowe odżywianie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz