To chyba najbardziej popularna zupa mojego autorstwa. Znalazła się
w gazetce kulinarnej i jako przepis miesiąca na jednej ze stron. W sumie
się nie dziwię bo zupa jest na prawdę bardzo dobra :) Jeśli lubicie delikatne
zupy kremy to nie powinniście żałować. Jeśli nie to pora spróbować
a może się przekonacie :) Jesienią takie gorące, pożywne zupy niezastąpione :)
Składniki:
- 400 g kurek
- 450 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła+1 łyżka oleju
- 200ml śmietany kremówki lub jogurtu kokosowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle z olejem. Dodać grzyby i smażyć kilka
minut razem. Wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki. Gotować aż
będą miękkie. Z zupy wyjąć trochę kurek. Resztę zupy zmiksować na krem.
Wlać śmietanę (jogurt) i doprawić do smaku. Do każdej porcji zupy włożyć
kilka wyjętych grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz