czwartek, 16 sierpnia 2018

Marmolada jabłko-gruszka


Przetworów z działkowych owoców ciąg dalszy :) Jak co roku robię mus z jabłek.
W tym mamy ogrom gruszek więc postanowiłam zmieszać je z jabłkiem i dodać
troszkę goździków i cynamonu. Wyszła bardzo aromatyczna marmolada. Zimową
porą sprawdzi się wyśmienicie :)

Składniki:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (polecam antonówkę)
  • 1,5 kg gruszek
  • 4-5 goździków
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier wg. gustu

Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić je i przełożyć do garnka
z grubym dnem. Podlać niewielką ilością wody i gotować na niewielkim ogniu
do czasu aż owoce się rozpadną i marmolada zrobi się gęsta. Pod koniec gotowania
dodać przyprawy i cukier.  Gotowanie trwa na ogół ok. 2 dni gotując po 2-3 godziny
dziennie (chociaż to zależy od rodzaju owoców jakie użyjemy). Gorąca marmoladą
napełnić słoiki  i stawić do góry dnem. Zostawić aż ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz