Przetworów z działkowych owoców ciąg dalszy :) Jak co roku robię mus z jabłek.
W tym mamy ogrom gruszek więc postanowiłam zmieszać je z jabłkiem i dodać
troszkę goździków i cynamonu. Wyszła bardzo aromatyczna marmolada. Zimową
porą sprawdzi się wyśmienicie :)
Składniki:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (polecam antonówkę)
- 1,5 kg gruszek
- 4-5 goździków
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- cukier wg. gustu
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić je i przełożyć do garnka
z grubym dnem. Podlać niewielką ilością wody i gotować na niewielkim ogniu
do czasu aż owoce się rozpadną i marmolada zrobi się gęsta. Pod koniec gotowania
dodać przyprawy i cukier. Gotowanie trwa na ogół ok. 2 dni gotując po 2-3 godziny
dziennie (chociaż to zależy od rodzaju owoców jakie użyjemy). Gorąca marmoladą
napełnić słoiki i stawić do góry dnem. Zostawić aż ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz