W tym roku jak pisałam wcześniej warzywa i owoce obrodziły nam na działce.
Właśnie dojrzały jabłka, gruszki i śliwki. Z tych ostatnich upiekłam szybkie ciasto
na kruchym spodzie z kruszonką. Białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mój
ślubny się zajadał i nie powiem ja również. Trzeba tylko uważać bo jest bardzo
delikatne.
Składniki na spód:
- 120g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 350g śliwek
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto. Będzie sypkie. Przesypać je
do blaszki o wymiarze 20x20 cm i ugnieść rękami tworząc w ten sposób spód.
Zrobić widelcem dziurki, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
i piec 15 minut. Wyjąć i ułożyć na nim przekrojone na pół śliwki bez pestek.
Zagnieść kruszonkę (bez migdałów) Posypać nią ciasto. Na końcu posypać
migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Gdy minie pół godziny pieczenia dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową
żeby za bardzo się nie spiekło.
Czy po dodaniu jajek ciasto też wyjdzie?
OdpowiedzUsuń