W tym roku jak pisałam wcześniej warzywa i owoce obrodziły nam na działce.
Właśnie dojrzały jabłka, gruszki i śliwki. Z tych ostatnich upiekłam szybkie ciasto
na kruchym spodzie z kruszonką. Białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Mój
ślubny się zajadał i nie powiem ja również. Trzeba tylko uważać bo jest bardzo
delikatne.
Składniki na spód:
- 120g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 350g śliwek
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto. Będzie sypkie. Przesypać je
do blaszki o wymiarze 20x20 cm i ugnieść rękami tworząc w ten sposób spód.
Zrobić widelcem dziurki, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
i piec 15 minut. Wyjąć i ułożyć na nim przekrojone na pół śliwki bez pestek.
Zagnieść kruszonkę (bez migdałów) Posypać nią ciasto. Na końcu posypać
migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Gdy minie pół godziny pieczenia dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową
żeby za bardzo się nie spiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz