poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Zupa krem z pora i cukinii


Dostałam właśnie kolejną dostawę cukinii i papryki z działki. Dzisiejszy dzień
był na szczęście trochę chłodniejszy więc ugotowałam zupę krem z dodatkiem
cukinii, papryki i pora.

Składniki:
  • 1 duży por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 L bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)

Do garnka o grubym dnie wlać troszkę oleju. Na gorący wrzucić pokrojonego
w krążki pora i w kostkę paprykę. Smażyć ok. 5 minut mieszając. Dodać
pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli młoda ze skórą , jeśli przerośnięta bez skóry
i pestek). Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejne 5 minut.
Wlać bulion. Przykręcić gaz i gotować ok. 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Zmiksować na krem. Podawać z kleksem
jogurtu naturalnego i natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz