Dostałam właśnie kolejną dostawę cukinii i papryki z działki. Dzisiejszy dzień
był na szczęście trochę chłodniejszy więc ugotowałam zupę krem z dodatkiem
cukinii, papryki i pora.
Składniki:
- 1 duży por
- 1 czerwona papryka
- 1 kg cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 L bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
Do garnka o grubym dnie wlać troszkę oleju. Na gorący wrzucić pokrojonego
w krążki pora i w kostkę paprykę. Smażyć ok. 5 minut mieszając. Dodać
pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli młoda ze skórą , jeśli przerośnięta bez skóry
i pestek). Następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejne 5 minut.
Wlać bulion. Przykręcić gaz i gotować ok. 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Zmiksować na krem. Podawać z kleksem
jogurtu naturalnego i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz