Szybkie, małe, słodkie cuda. Tak można określić prawie każde muffinki. Robi się je
bowiem błyskawicznie, są przy tym bardzo wygodne w podaniu no i jest cała masa
możliwości. Ja upiekłam z cukinią ponieważ nadal próbuję ja wykorzystać na
wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała. Na działce jeszcze rośnie więc
sposobów będzie jeszcze więcej :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka młodej startej cukinii
- 50g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
W większej misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i
pokrojona w kostkę czekoladę. W drugiej misce lekko ubić jajka z jogurtem,
syropem klonowym, musem jabłkowym i ekstraktem z wanilii. Na końcu dodać startą
odciśnięta cukinię (startą ze skórką). Dodać mokre składniki do miski z suchymi.
Wymieszać tylko do nawilżenia składników czyli krótko. Ciastem wypełnić papilotki,
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
I takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCzekolada rządzi :)
Zapraszam do mnie :)
Super! Ja już też kombinuję jak mogę ci by tu zrobić z cukinii. Ciasto wszyscy uwielbiają, a muffinki robi się jeszcze szybciej, więc na przepis wykorzystam.
OdpowiedzUsuń