środa, 8 sierpnia 2018

Muffinki czekoladowe z cukinią


Szybkie, małe, słodkie cuda. Tak można określić prawie każde muffinki. Robi się je
bowiem błyskawicznie, są przy tym bardzo wygodne w podaniu no i jest cała masa
możliwości. Ja upiekłam z cukinią ponieważ nadal próbuję ja wykorzystać na
wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała. Na działce jeszcze rośnie więc 
sposobów będzie jeszcze więcej :) 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka młodej startej cukinii
  • 50g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

W większej misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i
pokrojona w kostkę czekoladę. W drugiej misce lekko ubić jajka z jogurtem,
syropem klonowym, musem jabłkowym i ekstraktem z wanilii. Na końcu dodać startą
odciśnięta cukinię (startą ze skórką). Dodać mokre składniki do miski z suchymi.
Wymieszać tylko do nawilżenia składników czyli krótko. Ciastem wypełnić papilotki,
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut.

2 komentarze:

  1. I takie są najlepsze :)
    Czekolada rządzi :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ja już też kombinuję jak mogę ci by tu zrobić z cukinii. Ciasto wszyscy uwielbiają, a muffinki robi się jeszcze szybciej, więc na przepis wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń