wtorek, 3 lipca 2018

Pierogi z botwinką


Muszę się Wam przyznać, że mam słabość do pierogów. Moje ulubione to rusie
oraz z owocami. W tym roku postanowiłam jednak spróbować czegoś innego.
Pierogów z botwinką. Botwinki mam nadmiar z działki więc trzeba ją jakoś
było wykorzystać. Pierogi muszę przyznać wyszły bardzo dobre chociaż 
pierwszego miejsca w moim rankingu nie zajmą. Jednak polecam spróbować
bo w smaku całkiem inne ale też pyszne :)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanka ciepłej wody

 Składniki na farsz:
  • 70 dag botwinki (bez buraczków)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 150g sera feta lub koziego

Farsz: Botwinkę umyć, pokroić osobno liście i łodygi. Na patelni
rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać
same łodygi. Smażyć kilka minut aż troszkę zmiękną. Następnie dodać liście.
Smażyć ponownie kilka minut ale nieco krócej niż łodygi. Zostawić aż ostygnie.
Dodać pokruszoną widelcem fetę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę wyrabiając miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i przykryć odwróconą miską. Zostawić, żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut.
Następnie podzielić je na dwie części. Wyjmować z miski po jednej
i cienko rozwałkować. Wycinać pierogi, nakładać farsz i dokładnie zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawać z podsmażoną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz