poniedziałek, 16 lipca 2018

Ciasto orkiszowe z wiśniami i białą czekoladą


Uwielbiam ciasta z owocami o czym pisałam już niejednokrotnie. Zawsze jednak
szukam takiego rozwiązania żeby ciasto było nie tylko smaczne ale także zdrowsze.
Właśnie to ciasto do takich należy (przemilczmy białą czekoladę;). Zrobione
z mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem miodu. Bardzo wilgotne dzięki
musowi z jabłek. Jego słodycz wspaniale przełamują kwaśne wiśnie.

Składniki:
  • 2 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 większe jajka
  • 1 szklanka musu z jabłek (bez cukru)
  • 1/3 szklanki płynnego miodu (ja użyłam spadziowego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 150g wiśni
  • 50g (1/2 tabliczki) białej czekolady

W misce zmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce
lekko ubić jajka z musem z jabłek, miodem oraz olejem. Dodać suche składniki
do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać wiśnie bez pestek
oraz pokrojoną czekoladę. Lekko wymieszać. Ciasto wlać do foremki o wymiarze
12x30 cm. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 40 minut.

Z ciasta możemy też zrobić muffinki w ten sam sposób. Pieczemy jednak krócej- 25 minut.
* szklanka = 250 ml

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz