Uniwersalny dressing do sałatek. Doskonale zastępuje majonez lub śmietanę.
Ja zazwyczaj używam go do sałaty bo właśnie z nią najbardziej mi smakuje.
Składniki:
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego (można dodać winny)
- 1/4 szklanki oliwy
- garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok.1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera z nożami. Zmiksować
na gładki sos. Jeśli byłby za gęsty dodać więcej wody. Gotowy dressing
można przechowywać w lodówce do 3 dni w pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz