środa, 25 lipca 2018

Dressing z awokado (do sałatki)


Uniwersalny dressing do sałatek. Doskonale zastępuje majonez lub śmietanę.
Ja zazwyczaj używam go do sałaty bo właśnie z nią najbardziej mi smakuje.

Składniki:
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można dodać winny)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ok.1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera z nożami. Zmiksować
na gładki sos. Jeśli byłby za gęsty dodać więcej wody. Gotowy dressing
można przechowywać w lodówce do 3 dni w pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz