sobota, 28 lipca 2018

Muffinki z malinami na mące orkiszowej z kawą


Przepis idealny gdy zechce nam się czegoś słodkiego i zdrowszego
niż tradycyjne ciasta. Muffiny z dodatkiem malin z kawą więc raczej dla
dorosłych smakoszy :) Robi się błyskawicznie a sezon malinowy, który 
nie potrwa już długo do tego zachęca :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  125g malin
  • 50g gorzkiej czekolady posiekanej

W większej misce wymieszać suche składniki: mąki, kakao, proszek i sodę.
W mniejszej lekko ubić jajka z ksylitolem, olejem, kawą i wanilią.
Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia
składników. Dodać czekoladę i maliny. Wymieszać lekko. Ciasto wychodzi
rzadkawe i takie powinno być. Ciastem wypełnić 12 papilotek. Wstawić
do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz