Przepis idealny gdy zechce nam się czegoś słodkiego i zdrowszego
niż tradycyjne ciasta. Muffiny z dodatkiem malin z kawą więc raczej dla
dorosłych smakoszy :) Robi się błyskawicznie a sezon malinowy, który
nie potrwa już długo do tego zachęca :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125g malin
- 50g gorzkiej czekolady posiekanej
W większej misce wymieszać suche składniki: mąki, kakao, proszek i sodę.
W mniejszej lekko ubić jajka z ksylitolem, olejem, kawą i wanilią.
Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia
składników. Dodać czekoladę i maliny. Wymieszać lekko. Ciasto wychodzi
rzadkawe i takie powinno być. Ciastem wypełnić 12 papilotek. Wstawić
do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz