poniedziałek, 25 czerwca 2018

Frużelina czereśniowa


W tym roku czereśni mamy ogrom. Właściwie można powiedzieć, że mamy ich już dosyć :) Postanowiłam zatem zamknąć je w słoikach. Zrobiłam dżem z czereśni oraz frużelinę czyli owoce w gęstym sosie. Sos ten sprawdzi się do deserów np. gofrów czy lodów. Dobrze jest poczuć smak lata w zimie.

Składniki:
  • 1/2 kg czereśni (można użyć innych owoców: wiśni, porzeczek lub truskawek)
  • 200 + 50 ml wody
  • 70g cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Owoce umyć, oczyścić i włożyć go garnka (jeśli używamy większych owoców najpierw je pokroić, pozbawić pestek). Dodać cukier i sok z cytryny. Do garnka dodać 200 ml wody. Całość gotować aż owoce się troszkę rozpadną ale nadal pozostaną w kawałkach.W 50 ml wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną.Wlać do garnka ciągle mieszając.Gotować aż masa zgęstnieje(przypomina kisiel). Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Zostawić tak aż ostygną.
 
Frużelina z czerwonej porzeczki
 Źródło : Domi w kuchni 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz