W tym roku czereśni mamy ogrom. Właściwie można powiedzieć, że mamy ich już dosyć :) Postanowiłam zatem zamknąć je w słoikach. Zrobiłam dżem z czereśni oraz frużelinę czyli owoce w gęstym sosie. Sos ten sprawdzi się do deserów np. gofrów czy lodów. Dobrze jest poczuć smak lata w zimie.
Składniki:
- 1/2 kg czereśni (można użyć innych owoców: wiśni, porzeczek lub truskawek)
- 200 + 50 ml wody
- 70g cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce umyć, oczyścić i włożyć go garnka (jeśli używamy większych owoców najpierw je pokroić, pozbawić pestek). Dodać cukier i sok z cytryny. Do garnka dodać 200 ml wody. Całość gotować aż owoce się troszkę rozpadną ale nadal pozostaną w kawałkach.W 50 ml wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną.Wlać do garnka ciągle mieszając.Gotować aż masa zgęstnieje(przypomina kisiel). Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Zostawić tak aż ostygną.
Frużelina z czerwonej porzeczki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz