piątek, 29 czerwca 2018

Ciasto czekoladowe a la brownie z wiśniami


Ciasta czekoladowe lubią chyba prawie wszyscy. Ja także, a najbardziej w 
połączeniu z owocami. Super smakuje z malinami ale dzisiaj postawiłam na wiśnie.
Ich dodatek sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Sprawdzi się na deser po obiedzie
lub do popołudniowej kawy. 

Składniki:
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 większe jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • szczypta sody
  • 120g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • ok. 200g wiśni

W misce utrzeć masło z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. W drugiej
misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dodawać
suche składniki do ucieranej masy. Czekoladę rozpuścić na parze. Przestudzoną
dodać do ciasta. Masa wychodzi raczej gęsta. Blaszkę o wymiarze 30x20 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki. Na wierzchu ułożyć
wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec
przez ok. 20-25 minut.


1 komentarz: