Ciasta czekoladowe lubią chyba prawie wszyscy. Ja także, a najbardziej w
połączeniu z owocami. Super smakuje z malinami ale dzisiaj postawiłam na wiśnie.
Ich dodatek sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Sprawdzi się na deser po obiedzie
lub do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 większe jajka
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- szczypta sody
- 120g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- ok. 200g wiśni
W misce utrzeć masło z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. W drugiej
misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dodawać
suche składniki do ucieranej masy. Czekoladę rozpuścić na parze. Przestudzoną
dodać do ciasta. Masa wychodzi raczej gęsta. Blaszkę o wymiarze 30x20 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki. Na wierzchu ułożyć
wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec
przez ok. 20-25 minut.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń