Troszkę zdrowsza wersja muffinek bo z dodatkiem mąki razowej. Mnie tak smakują, że
w tym sezonie truskawkowym piekłam je już trzykrotnie. Bardzo fajne na
deser a nawet na drugie śniadanie ponieważ są mało słodkie. Smakują i małym
i dużym łasuchom :)
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/2 łyżeczki sody
- 250g pokrojonych truskawek
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
W większej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sodę.
Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. W mniejszej misce
lekko ubić jajka z olejem, jogurtem, mlekiem i cukrem. Wlać mokre składniki
do suchych i wymieszać tylko do nawilżenia składników. Papilotki napełnić
ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz