poniedziałek, 25 czerwca 2018

Muffinki z truskawkami


Troszkę zdrowsza wersja muffinek bo z dodatkiem mąki razowej. Mnie tak smakują, że
w tym sezonie truskawkowym piekłam je już trzykrotnie. Bardzo fajne na 
deser a nawet na drugie śniadanie ponieważ są mało słodkie. Smakują i małym
i dużym łasuchom :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250g pokrojonych truskawek   
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu

W  większej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sodę.
Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. W mniejszej misce
lekko ubić jajka z olejem, jogurtem, mlekiem i cukrem. Wlać mokre składniki
do suchych i wymieszać tylko do nawilżenia składników. Papilotki napełnić
ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz