Wegańskie galaretki to idealny deser dla osób, które nie chcą spożywać
produktów odzwierzęcych takich jak żelatyna. Wystarczy kilka chwil
i można się nim cieszyć gdy na dworze gorący, letni dzień :)
Składniki dla 3-4 osób:
- 2 szklanki truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka agaru
Oczyszczone truskawki zmiksować blenderem na mus. Dodać 1 szklankę wody,
ksylitol i sok z cytryny. Całość umieścić w garnku i zagotować. W małej ilości
wody rozpuścić agar. Dodać do musu, gotować na małym ogniu kilka minut
Przelać do miseczek. Odstawić aż mus stężeje. Podawać w miseczkach lub
wyjąć (jak na zdjęciu poniżej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz