poniedziałek, 25 czerwca 2018

Wegańskie galaretki truskawkowe


Wegańskie galaretki to idealny deser dla osób, które nie chcą spożywać
produktów odzwierzęcych takich jak żelatyna. Wystarczy kilka chwil
i można się nim cieszyć gdy na dworze gorący, letni dzień :)

Składniki dla 3-4 osób:
  •  2 szklanki truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka agaru

Oczyszczone truskawki zmiksować blenderem na mus. Dodać 1 szklankę wody,
ksylitol i sok z cytryny.  Całość umieścić w garnku i zagotować. W małej ilości
wody rozpuścić agar. Dodać do musu, gotować na małym ogniu kilka minut
Przelać do miseczek. Odstawić aż mus stężeje. Podawać w miseczkach lub
wyjąć (jak na zdjęciu poniżej).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz