piątek, 22 grudnia 2017

Kokosowe kulki


Nie ma chyba takiego domu w którym na święta nie piekło by się ciast lub
czegoś słodkiego. Najczęściej królują makowce i serniki. U mnie oczywiście
też znajdą się na świątecznym stole ale znajdą się także zdrowsze słodkości. 
Kulki, które dziś przygotowałam robi się błyskawicznie i nie potrzeba do
nich specjalnych umiejętności jak np. do makowca. Są słodkie i bardzo kokosowe.
Nie mają w sobie białego cukru więc kilogramów nam po nich na pewno nie 
przybędzie :) Sprawdzą się także tydzień później gdy będziemy witać Nowy Rok.

Składniki na ok. 20-25 sztuk: 
  • 2 szklanki niesiarkowanych wiórków kokosowych + do obtaczania
  • 1 szklanka orkiszu ekspandowanego (ew. ryżu, prosa)
  • 60g oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka mleka kokosowego lub innego roślinnego

Wiórki kokosowe, orkisz i olej umieścić w robocie kuchennym z nożami
i miksować kilka minut aż składniki się połączą. Dodać miód i mleko.
Miksować jeszcze chwilkę. Powstałą masę wstawić do lodówki na 15
minut co ułatwi nam formowanie (masa wychodzi dość sypka).
Następnie formować małe kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych (można
wiórki troszkę rozdrobnić ). Wstawić do lodówki i tam je przechowywać.

4 komentarze: