Rogale drożdżowe sprawdzą się na śniadanie lub drugie śniadanie.
Ja bardzo lubię jeść takie z domową konfiturą lub dżemem np. z dyni i jabłek.
Nie jest to może najzdrowsze śniadanie ale za to jakie pyszne:)
Składniki na rozczyn:
- 18g świeżych drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej typ 650
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej typ 650
- 150 ml letniego mleka
- 1 łyżka płynnego miodu
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- mak lub sezam do posypania -ok. 3 łyżki
Na rozczyn drożdżowy do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę, wymieszać. Przykryć i zostawić
na ok. 20 minut aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuścić, dodać do niego miód.
Wymieszać. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, masło
z miodem, letnie mleko oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (można
mikserem z hakiem). Następnie przykryć miskę i zostawić na ok. 1 godzinę aż
ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o
wymiarze ok. 25x40 cm i grubości ok. 1/2 cm. Pociąć go na trójkąty, które
ciasno zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Można też ciasto rozwałkować
na okrągły placek o średnicy 30 cm i wycinać trójkąty. Układać na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Zostawić pod przykryciem
do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rogale smarować roztrzepanym jajkiem
i posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez
około 20-30 minut (na złoty kolor).
Źródło: Wędrówki po kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz