niedziela, 10 grudnia 2017

Dżem z dyni i pomarańczy


Mam przygotowane jeszcze dwa przepisy jesienne a od nowego tygodnia 
będą już tylko przepisy świąteczne ponieważ do świąt coraz bliżej :)
Dżem właściwie chociaż z jesiennego warzywa z akcentem świąteczny
ponieważ dla mnie święta pachną pomarańczami a może nawet
bardziej mandarynkami. Cynamon także nadaje dżemowi nieco korzenny 
posmak.  Dżem sprawdzi się na śniadanie lub słodki podwieczorek.

Składniki:
  • 800 g dyni bez skóry i pestek
  • 2 duże pomarańcze
  • 200-250g cukru (można użyć trzcinowy)
  • sok z jednej niewielkiej cytrnyny
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Dynię i obrane pomarańcze pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z grubym
dnem, podlać niewielką ilością wody lub sokiem z pomarańczy (ok. 1/2 szklanki).
Przykryć garnek i dusić całość na małym ogniu aż dynia będzie miękka.
Powinno to potrwać ok. 30-40 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować
na gładko. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować aż uzyskamy odpowiednią
gęstość dżemu (można to zrobić w ratach). Gdy już gęstość będzie nam odpowiadała
dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 2 minuty. Gotowy gorący
dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i odwracać do góry dnem. Zostawić
w tej pozycji aż wystygnie.


Inspiracja: Sio-smutki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz