Jesienne pancakes w których zamiast mąki jasnej używamy mąki
razowej. Dzięki temu są zdrowsze. Nadają się na śniadanie nie tylko dla
najmłodszych . Polane syropem klonowym (za którym ja osobiście przepadam)
smakują wyśmienicie. Jeśli natomiast nie lubicie można użyć każdy
płynny miód, zjeść z sezonowymi owocami lub z domową konfiturą.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (można użyć też orkiszowej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego)
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 1-2 łyżki syropu klonowego, miodu lub cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła
W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugiej misce zmieszać mleko, puree z dyni, jajko, syrop klonowy i olej.
Lekko ubić trzepaczką. Wsypać mokre składniki do suchych i wymieszać
łyżką (nie trzeba robić tego bardzo dokładnie wystarczy, że całość dobrze się
połączy). Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wykładać ok. 1/3 szklanki
masy na każdy naleśnik (ja zrobiłam troszkę mniejsze więc należy się
kierować upodobaniami co do wielkości :). Smażyć 2-3 minuty, przewrócić
na drugą stronę i smażyć 1-2 minuty na złoty kolor.
Przepysznie wyglądają! Piękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam :)