środa, 12 kwietnia 2017

Wegański majonez (z aquafaby)


Dzisiaj prezentuję Wam moje odkrycie - majonez z aquafaby. Aquafaba to nic innego 
jak płyn który jest w puszce z ciecierzycą. Przyznam, że to trochę takie czary-mary ale
majonez wychodzi bardzo zbliżony smakiem do tego, który wszyscy znamy. Jego zaletą
jest nisko kaloryczność oraz to, że mogą go spożywać osoby uczulone na jajka. Więc
jeśli macie takie uczulenie a tęsknicie do majonezu w Święta to z czystym sumieniem
możecie go nim zastąpić. Myślę, że już nigdy nie wrócę do tradycyjnego majonezu
tym bardziej, że przygotowanie tego nie zajmie Wam więcej niż 5 minut :)

Składniki:
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam łagodną -sarepską)
  • 3 łyżki (45 ml) płynu z puszki z ciecierzycą (aquafaby) 
  • 12 kulek ciecierzycy
  • 180 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
  • sól czarna (Kala Namak) lub zwykła
  • pieprz

Do wysokiego naczynia -najlepiej od wyposażenia blendera (ew. wysoki słoik)
wrzucić obraną i pokrojony czosnek. Dodać płyn z ciecierzycy, ciecierzycę, sok
z cytryny i musztardę. Miksować za pomocą blendera ręcznego na najwyższych
obrotach aż całość będzie dobrze zmiksowana (bez grudek). Ciągle ucierając
wlewać po troszku olej. Masa zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku i wymieszać
już za pomocą łyżki.


Majonez przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia. Smak majonezu
można sobie regulować poprzez dodanie np. ostrzejszej musztardy czy większej ilości
soku z cytryny. Z podanej porcji wychodzi jeden ok. 200 ml słoiczek.


Źródło: Serious Eats

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz