Witam w pierwszym wpisie po Świętach i zapraszam na bardzo prostą sałatkę,
która również gościła na moim świątecznym śniadaniu. Jest bardzo kolorowa
i ładnie się prezentuje na stole nie tylko wielkanocnym. O walorach smakowych
można by pisać bardzo długo. Napiszę tylko jedno słowo. Pyszna :)
Składniki dla 2 osób:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (mała)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 50 g roszponki
- ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- 4-5 sztuk oliwek czarnych
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- rzeżucha do dekoracji
Składniki na sos:
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Na dwa talerze podzielić po równo roszponkę. Następnie odsączonego z puszki
tuńczyka, ugotowane i przekrojone na ćwiartki jajka, na pół pomidorki i
w plasterki oliwki. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę. Składniki na sos
wymieszać i polać sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem. Ozdobić rzeżuchą.
wszystko tu jest jedna wielka dekoracja :)
OdpowiedzUsuń