Orkiszowe zające to pomysł na wielkanocne śniadanie i nie tylko. Na pewno
jest miło zajadać w świąteczny dzień domowej roboty bułeczkę a jeśli jest ona
w kształcie zająca to jest jeszcze do tego wesoło. Na pewno przypadną do
gustu najmłodszym bo czy nie jest miło schrupać własnego zająca :) Do tego
bułki wykonane są ze zdrowej mąki orkiszowej.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej typ 700 lub 630
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo do posmarowania wierzchu
- mak lub sezam
Do miski wlać wodę. Rozpuścić w niej drożdże razem z cukrem. Dodać resztę składników
i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na 100 gramowe kawałki. Zrobić wałek o długości
ok. 35 cm. Skręcić go jak na fot 2 i 3 wywijając końce (czyli uszy). Lekko spłaszczyć i
przykleić na dole małą kuleczkę (ogonek).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piekarnik nagrzać do 220
stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 10 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz