środa, 25 maja 2016

Batony z orzechów nerkowca z daktylami i kokosem



Kolejny przepis na zdrowe batony. Muszę się przyznać, że tak jak poprzednie bardzo
przypadły mi do gustu. Na co dzień staram się nie używać cukru ale od czasu do
czasu na takiego batonika się skuszę:) Przygotowując batony pamiętajmy, żeby
wybierać bakalie bez dodatku substancji konserwujących takich jak siarka. 
Wtedy batony będą na prawdę zdrowe nie tylko z nazwy:)

Składniki na 6 batonów:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Orzechy wrzucić do blendera i zmielić na mąkę. Dodać kakao i wiórki koksowe.
Blendować chwilę, dodawać po trochu daktyle i żurawinę. Masa powinna wyjść
plastyczna jak plastelina (gdyby taka nie była dodać 1-2 łyżki ciepłej wody).
Wyłożyć do niewielkiej blaszki na 1 cm grubości. Zostawić w lodówce na noc.
Następnego dnia pokroić na batony. Przechowywać je w lodówce.


3 komentarze:

  1. Od miesięcy nie jadłam orzechów nerkowca, a bardzo je lubię. Takie batoniki na pewno przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle przymierzam się do takich domowych batoników . Muszą cudownie smakować ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie, na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń