poniedziałek, 14 marca 2016

Tarta z porem


Tarta ostatnio robi furorę wśród moich znajomych:) Przepis, który dostałam
 od znajomej a ona od swojej znajomej poszedł dalej w świat. Tarta nie należy z 
pewnością do potraw dietetycznych szczególnie, że jest zrobiona na cieście
 francuskim i zalana śmietaną kremówką ale od czasu do czasu ze znajomymi
 można troszkę zgrzeszyć. Tym bardziej, że w smaku pyszna:)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)*
  • 100 g dobrej jakości szynki
  • 100g żółtego sera
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Na patelnię wlać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną
wędlinę i podsmażyć ją. Dodać pokrojonego w krążki pora.
Smażyć 3-4 minuty aż zmięknie. Zdjąć z gazu i odstawić aż
wystygnie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto lekko
rozwałkować i wyłożyć nim foremkę (okrągłą -wtedy trzeba
ciasto przyciąć lub podłużną). Ponakłuwać widelcem.
Włożyć pora z szynką. Śmietanę wymieszać z jajkiem.
Dodać starty żółty ser i doprawić. Wylać na ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut.
Tartę można podawać na ciepło jak i na zimno.


* Korzystałam z ciasta francuskiego świeżego. Jeśli macie
    ciasto mrożone trzeba je najpierw rozmrozić.

3 komentarze:

  1. Wygląda tak pysznie, że od razu bym zjadła : )

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że na starej stronie jest print pdf a tu nie:( zakochałam się w Pani starej wersji;D mam nadzieję, że ta będzie równie dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie udało mi się zainstalować na nowej stronie drukowania a próbowałam kilka razy:( Nie mam też kogo poprosić o pomoc. Będę jeszcze próbowała bo wiem, że jest to spore ułatwienie:)

      Usuń