środa, 7 września 2022

Batony owsiane z borówkami (wegańskie)


Wracam dziś ponownie ze słodkim przepisem z wykorzystaniem borówek. Tym razem prosty przepis na batoniki owsiane. Idealne na drugie śniadanie . Można też śmiało zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Trochę co prawda się kruszą ale myślę, że to nie jest ich jakąś wielką wadą ;) 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 120g zimnego masła (może być roślinne)

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki borówek
  • 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W misce posiekać wszystkie składniki. Powinna wyjąć coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć 3/4 szklanki ciasta (kruszonki) a resztą wyłożyć dno blaszki ok. 18x30 cm. Uklepać rękami na jednolity spód. Borówki zmieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Cukier powinien się trochę rozpuścić. Wyłożyć owoce na spód ciasta i posypać kruszonką (odłożoną częścią). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Wyjąc i odstawić na ok. 10 minut. Pokroić na dowolnej wielkości kwadraty ( u mnie wyszło ich osiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz