Kluski leniwe czy inaczej kluski z sera to smak mojego dzieciństwa. Jestem dzieckiem PRL-u. Pamiętam jak mama je przygotowywała. Obowiązkowo z tartą bułką usmażona na maśle. Lubię od czasu do czasu takie powroty do dziecięcych smaków. Wspominam jeszcze blok z herbatnikami, domową czekoladę, kulki owsiane czy chatkę baby jagi :) A jakie są Wasze smaki dzieciństwa?
Składniki:
- 1/2 kg białego sera
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białko oddzielić od żółtka. Ser utrzeć z żółtkiem. Dodać mąki (gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dosypać jeszcze ciut mąki orkiszowej). Na końcu ubite na sztywno białko. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek, spłaszczyć go i kroić skośnie. Gotować od razu w osolonym wrzątku. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z bułka tartą, polane śmietana z cukrem lub masłem.
Dzień dobry. Czy zamiast mąki orkiszowej można dodać pszenną? Jeśli tak, to którą lepiej: typ 450 czy 650? P.S. Uwielbiam Pani blog :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że blog się podoba :) Mąki oczywiście można użyć pszennej. Myślę, że 650 będzie lepsza.
Usuń