Muszę się Wam przyznać, że ciasta drożdżowe to moja słabość:) Szczególnie uwielbiam drożdżówki z owocami sezonowymi. Może to dlatego, ze moja babcia piekła ciasta drożdżowe więc kojarzą się mi z dzieciństwem. Dzisiaj przepis na właśnie taką domową drożdżówkę w wersji uproszczonej ponieważ nie trzeba zagniatać jej ręcznie. Wystarczy mikser z hakiem. Ciasto wychodzi na prawdę idealne. Lekkie, na wierzchu kruszonka i lukier. Czego chcieć więcej? Tylko zajadać :)
Ps. Zapraszam Was także na moje konta na fb i instagramie. Od niedawna znajdziecie na nich filmiki z procesów przygotowania. Ta drożdżówka także tam się znalazła. Możecie obejrzeć cały proces krok po kroku co zapewne ułatwi zadanie szczególnie gdy jesteście początkujący. Filmiki nie są idealne ale dopiero zaczęłam z nimi przygodę i jeszcze się uczę ale zapewniam, ze dojdę do perfekcji :)
Składniki na dwie blaszki:
- 500g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml letniego mleka (można użyć roślinne)
- 30g świeżych drożdży
- 80g cukru
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej +1 do posmarowania wierzchu
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
Najpierw zrobić rozczyn: w misce zmieszać drożdże z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 100g mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Resztę mąki umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn, jajka rozmieszane z resztą cukru, szczyptę soli i na końcu masło. Zagniatać ok. 10 minut. Ciasto wychodzi luźne. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do dwóch keksówek (12x35 cm). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć połówki śliwek (spodem do dołu), posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Odstawić do końcowego wyrastania na ok. 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Można polukrować: do garnuszka wlać 1 łyżkę mleka i zagotować. Zdjąć z gazu i wsypać cukier puder do momentu aż masa stanie się gęsta. Polać ostudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz