Jest jesień. Są więc muffinki dyniowe :) To już piąty przepis na muffinki z dynią na blogu.Muszę przyznać i łatwo się domyślić, że są to jedne z moich ulubionych. Bardzo lubię połączenie dyni i korzennych przypraw. Moje muffinki oczywiście są mało słodkie więc pokuszę się nawet o zaproponowanie ich na śniadanie. Rzecz jasna jeśli preferujecie słodkie śniadania. Na wynos sprawdza się na pewno idealnie :)
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub do dań z dynią)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika. W drugiej większej misce wymieszać jajka, cukier, puree z dyni, olej i mleko. Wlać płynne składniki do mokrych i wymieszać tylko do nawilżenia składników. Przełożyć do papilotek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz