To już ostatni przepis przed Świętami. Na koniec podobnie jak w tamtym roku przepis na śledzie. Tym razem po cygańsku. Danie jak najbardziej wigilijne ale także może się znaleźć na stole podczas Świąt czy Sylwestra.
Składniki:
- ok. 300g filetów ze śledzia (ja użyłam w oleju)
- 1 średnia cebula
- 10g musztardy
- 120g keczupu pikantnego
- ok. 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
Śledzie pokroić na plastry (jeśli używamy matiasów należy je wcześniej namoczyć w mleku lub wodzie). Cebulę w piórka, ogórki w krążki. Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Musztardę, keczup, troszkę oleju oraz przyprawy wymieszać. Zalać sosem rybę i wymieszać. Przechowywać w słoiku w lodówce. Najlepszy po 1-2 dniach.
źródło: Jedź pysznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz