poniedziałek, 20 grudnia 2021

Śledzie po cygańsku

To już ostatni przepis przed Świętami. Na koniec podobnie jak w tamtym roku przepis na śledzie. Tym razem po cygańsku. Danie jak najbardziej wigilijne ale także może się znaleźć na stole podczas Świąt czy Sylwestra. 

Składniki:

  • ok. 300g filetów ze śledzia (ja użyłam w oleju)
  • 1 średnia cebula
  • 10g musztardy
  • 120g keczupu pikantnego
  • ok. 3 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka

Śledzie pokroić na plastry (jeśli używamy matiasów należy je wcześniej namoczyć w mleku lub wodzie). Cebulę w piórka, ogórki w krążki. Wszystkie składniki umieścić w miseczce. Musztardę, keczup, troszkę oleju oraz przyprawy wymieszać. Zalać sosem rybę i wymieszać. Przechowywać w słoiku w lodówce. Najlepszy po 1-2 dniach.

źródło: Jedź pysznie

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz