Wczoraj miał być ostatni przepis ale coś mnie pokusiło żeby upiec jeszcze ciasteczka z dżemem. Bardzo przypominają mi dzieciństwo. Są pyszne, kruche. Idealne do kawy. Dzieci je uwielbiają :)
Składniki na 20 sztuk:
- 100g masła (najlepiej 82%)
- 30-50g cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu
- 1 białko jajka
- 150g mąki (można użyć jasnej orkiszowej)
- szczypta soli
- 2-3 łyżki gęstego dżemu (u mnie powidła)
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera. Dodać cukier puder. Ucierać chwilę na puszystą masę. Dodać biało ( w temperaturze pokojowej) i na końcu mąkę oraz sól. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (u mnie 1F) i wyciskać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem. Po środku każdego zrobić wilgotnym palcem wgłębienie i nałożyć dżem (ja użyłam także do tego rękawa cukierniczego). Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz