Dzisiaj zupa krem z marchewki i fenkuła inaczej kopru włoskiego. Idealna dla osób z nietolerancją histaminy czy na diecie bez glutenu. Dla wszystkich lubiących szybki zdrowy, domowy obiad.
Składniki:
- 350g marchewki
- 1 fenkuł (ok.400g)
- 200-250g ziemniaków
- 40g pora
- 1 pietruszka (ok.100g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki jogurtu kokosowego
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (1-2 łyżki). Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i w krążki pora. Smażyć chwilę i dodać posiekany czosnek. Smażyć 1-2minuty. Wlać bulion. Dodać pokrojonego fenkuła i ziemniaki. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na krem. Dodać jogurt kokosowy. Można podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz