środa, 19 maja 2021

Zupa krem z marchewki i fenkuła (2)


Dzisiaj zupa krem z marchewki i fenkuła inaczej kopru włoskiego. Idealna dla osób z nietolerancją histaminy czy na diecie bez glutenu. Dla wszystkich lubiących szybki zdrowy, domowy obiad.

Składniki:

  • 350g marchewki
  • 1 fenkuł (ok.400g)
  • 200-250g ziemniaków
  • 40g pora
  • 1 pietruszka (ok.100g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki jogurtu kokosowego

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (1-2 łyżki). Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i w krążki pora. Smażyć chwilę i dodać posiekany czosnek. Smażyć 1-2minuty. Wlać bulion.  Dodać pokrojonego fenkuła i ziemniaki. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na krem. Dodać jogurt kokosowy. Można podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz