Bardzo prosta zupa z marchewki i fenkuła (kopru włoskiego). Idealna
na zimne dni. Oczywiście warzywa najlepiej użyć ekologiczne lub od
zaprzyjaźnionego rolnika, który ma na uwadze zdrowie innych i
nie sprzedaje zatrutej żywności. Wiem, że o taką może nie jest najłatwiej
ale warto spróbować i poszukać w okolicy. Jeśli natomiast mamy możliwość
np. działkę to wyhodować własne warzywa. Ja od kilu lat tak robię :)
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1 średniej wielkości cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 1 L bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
- sól, pieprz
- ostra papryka
- tymianek
Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę smażyć.
Dodać posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Do garnka dodać pokrojona
marchewkę oraz fenkuła. Smażyć ok.3 minuty. Całość zalać bulionem.
Gotować do miękkości ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą,
pieprzem, papryką i tymiankiem. Zdjąć z gazu. Zmiksować na krem.
Ja podałam z kleksem śmietany kokosowej i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz