czwartek, 5 grudnia 2019

Orkiszowe pierniczki dyniowe


Pierwsze tegoroczne pierniczki. W dodatku w nowej odsłonie bo z dodatkiem
puree z dyni. Na jutrzejsze Mikołajki jak znalazł :)

Składniki na ok. 50 sztuk
  • 2 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki melasy trzcinowej (ewentualnie miodu)
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

W misce utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, melasę
i puree z dyni. W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia,
szczyptę soli i przyprawę do piernika. Dodać mąkę do miski z masłem.
Miksować aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do
lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć połowę, rozwałkować cienko na
posypanej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty. Piec w nagrzanym do
190 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Ostudzić. Można polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz