poniedziałek, 25 listopada 2019

Zupa z dynią i czarną fasolą


Kolejna zupa na zimne dni. Z dynią i czarną fasolą. Jeśli wolicie czarną
fasolkę można zastąpić czerwoną chociaż podobno ta czarna wyróżnia się tym, że
ma w sobie antocyjany, które wspomagają pracę całego organizmu. Ma w sobie
również więcej błonnika, białka oraz wiele składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Ja nie przepadam za fasolą ale od kiedy nie jem prawie mięsa muszę jakoś to białko
w diecie uzupełniać więc fasola gości na moim stole dużo częściej niż kiedyś. 
Najczęściej jako dodatek do zupy lub w formie pasty do pieczywa.

Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 180g czerwonej papryki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300g dyni (bez skóry i pestek)
  • 200g ugotowanej czarnej fasoli lub czerwonej (może być z puszki)
  • 850g bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
  • sól, pieprz
  • curry 
  • tymianek
  • 160g jogurtu kokosowego lub śmietany koksowej

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w 
kotkę cebulę i smażyć chwilę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i selera naciowego
smażyć jeszcze kilka minut razem. Dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż
warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać ugotowaną czarną fasolę. Doprawić
do smaku solą, pieprzem, curry i tymiankiem. Zaprawić jogurtem lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz